Вугрі на обличчі: як і чим лікувати акне?

Гарно виглядати і мати привабливу зовнішність хочеться всім. Але про яку привабливість може йти мова, якщо на обличчі з'явилися вугрі або, як їх ще називають, акне? Що робити і як позбутися від цієї неприємної у всіх відносинах проблеми - давайте розберемося.

У більшості випадків вугрі добре піддаються місцевому лікуванню, тому починають терапію вугрового висипу саме із застосування місцевих (інша назва "топічних") препаратів. Засоби для місцевої терапії зазвичай мають вигляд гелів, кремів, розчинів, лосьйонів або мазей, які наносять на очищену шкіру обличчя в області акне. Найчастіше для місцевого лікування акне використовують засоби на основі бензоїл пероксиду, азелаїнової кислоти, а також місцеві ретиноїди та антибіотики.

Бензоїл пероксид

Бензоїл пероксид - це речовина, яка широко використовується для лікування різних видів акне, оскільки має виражену антисептичну і протизапальну дію, а також зменшує кількість комедонів - білих і чорних вугрів. Препарати бензоїл пероксиду зазвичай випускають у вигляді кремів або гелів, які потрібно наносити двічі на день через 20 хвилин після вмивання та очищення шкіри обличчя. Для нанесення потрібно використовувати невелику кількість препарату, оскільки при перевищенні дози він може подразнювати шкіру обличчя. Іншою особливістю цього засобу є здатність підвищувати чутливість шкіри до дії ультрафіолету, тому при використанні бензоїл пероксиду потрібно захищати шкіру від впливу сонячних променів.

При використанні бензоїл пероксиду іноді розвиваються наступні побічні ефекти:

  • відчуття сухості
  • печіння, свербіж
  • невелике почервоніння і лущення шкіри

Зазвичай ці явища слабо виражені та зникають після завершення терапії. Для повного зникнення акне використовуючи бензоїл пероксид в середньому необхідно 6 тижнів.

Ретиноїди для місцевого застосування

Ефективність топічних ретиноїдів пов'язана з їх відлущувальною дією: ретиноїди сприяють очищенню від омертвілих клітини шкіри і це заважає їм накопичуватися всередині шкірних пор (волосяних фолікулів). Найчастіше для лікування акне використовуються ретиноїди під назвою третіноїн і адапален, які мають вигляд гелю або крему, який наносять на шкіру обличчя один раз на день, перед сном, через 20 хвилин після вмивання. Як і при використанні бензоїл пероксиду, на шкіру слід наносити невелику кількість крему / гелю і захищати шкіру від дії сонячних променів. Невелике подразнення шкіри і печіння - найчастіші побічні ефекти використання ретиноїдов. У більшості випадків для лікування акне достатньо 6-тижневого курсу лікування ретиноїдами. Іноді після основного курсу лікар рекомендує подальше лікування з періодичним застосуванням препарату для профілактики загострення вугрової хвороби.

Місцеві антибіотики

Дія місцевих антибіотиків спрямована на бактерії, що інфікують закупорені шкірні пори. Ці препарати зазвичай мають вигляд розчинів, лосьйонів або гелів, які потрібно наносити на шкіру 1 або 2 рази на день. Звичайна тривалість терапії становить 6-8 тижнів, після чого лікування призупиняють або припиняють повністю. Побічні ефекти розвиваються рідко і зазвичай вони не виходять за межі невеликого подразнення, печіння, почервоніння або лущення шкіри.

Прикладом місцевого антибіотика для лікування вугрового висипу є препарат Зеркалін - розчин для нанесення на шкіру, який містить антибіотик кліндаміцин. Кліндаміцин накопичується в комедонах і прицільно діє на бактерію Propionibacterium acnes, яка бере активну участь в утворенні акне. Зеркалін потрібно наносити на шкіру в області акне двічі на день (вранці та ввечері), тривалість курсу лікування визначається лікарем.

Азелаїновая кислота

Засоби на основі азелаїнової кислоти зазвичай використовуються при непереносимості бензоїл пероксиду і топічних ретиноїдів, тобто, якщо ці препарати викликають такі побічні ефекти як сильне подразнення шкіри або біль. Лікувальний ефект азелаїнової кислоти пов'язаний з її здатністю видаляти мертві клітини шкіри і знищувати бактерії, що викликають запалення. Препарати азелаїнової кислоти мають вигляд крему або гелю і, зазвичай, наносяться на шкіру двічі на день. Для поліпшення стану шкіри необхідний як мінімум місячний курс лікування засобом на основі азелаїнової кислоти. До побічних ефектів належать печіння, свербіж, почервоніння або сухість шкіри, зазвичай слабо виражені.

Якщо місцеве лікування акне не дає бажаного ефекту, дерматолог може призначити препарати для внутрішнього прийому, такі як:

  • Антибіотики
  • Гормональні препарати
  • Ізотретіноїн

Розглянемо, які можливості є у цих препаратів.

Антибіотики

Антибіотики для внутрішнього прийому використовуються у людей з важкими формами вугрової висипки. У більшості випадків застосовуються препарати з групи тетрацикліну або еритроміцину, оскільки бактерії, що викликають розвиток акне, чутливі до них. Еритроміцин частіше використовують у вагітних і годуючих грудьми жінок, тетрациклін - у інших людей, які страждають акне. На відміну від багатьох інших захворювань, які лікують антибіотиками, прийом антибіотиків при акне триває довго - від декількох тижнів до декількох місяців.

Гормональні препарати

Лікування гормональними препаратами частіше призначається жінкам, у яких поява акне пов'язана з порушенням гормонального фону організму. Найчастіше з цією метою використовуються комбіновані оральні контрацептиви, які при тривалому використанні нормалізують рівень гормонів, оптимізують процес утворення шкірного сала і знижують активність і виразність вугрової хвороби.

Ізотретіноїн

Ізотретіноїн - це похідний вітаміну А і має цілий ряд лікувальних ефектів, необхідних при лікуванні акне. Препарати ізотретіноїна допомагають нормалізувати утворення шкірного сала, захищають шкірні пори від закупорки, зменшують кількість хвороботворних бактерій на поверхні шкіри, а також знижують активність запального процесу. У той же час, у ізотретіноїна багато побічних ефектів, тому його використовують тільки для лікування важких, стійких до інших препаратів видів акне. Препарати ізотретіноїна випускаються у вигляді таблеток. Тривалість курсу лікування визначає дерматолог. Особливо небезпечний ізотретіноїн для вагітних жінок, оскільки він може викликати порушення розвитку плоду. Тому застосовувати ізотретіноїн під час підготовки до вагітності або під час вагітності протипоказано.

Крім лікарських препаратів для лікування вугрів використовуються різні немедикаментозні методи, а саме:

  • чистку обличчя з видаленням комедонів
  • хімічний пілінг
  • фотодинамічну терапію.

Ці методи зазвичай використовують як допоміжні, які посилюють ефективність противугревих препаратів.

Джерело:

  1. Acne: treatment. National Health Service (NHS). https://www.nhs.uk/conditions/acne/treatment/
  2. https://www.rlsnet.ru/

Рекомендовано

Лікування вугрів у питаннях і відповідях Лікування вугрів у питаннях і відповідях

У нашій статті ми зібрали основні питання щодо акне і дали на них прості та зрозумілі відповіді. Читати >

Поетапна терапія: сучасний підхід до лікування акне Поетапна терапія: сучасний підхід до лікування акне

Фахівці стверджують: акне - виліковна хвороба, але тільки за умови належної терапії. Читати >

Вугрі на обличчі: як і чим лікувати акне? Вугрі на обличчі: як і чим лікувати акне?

Що робити і як позбутися від акне - давайте розберемося. Читати >

Методи і препарати: як лікувати важку вугрову хворобу Методи і препарати: як лікувати важку вугрову хворобу

Вугрі підлягають ретельному і активному лікуванню, причому з важкою формою хвороби можуть впоратися тільки лікарі. Читати >

Переваги Зеркаліна®

Ефективно пригнічує ріст бактерій, включаючи Р. acnes

Діюча речовина, кліндаміцин, забезпечує високу ефективність лікування вугрового висипу

Глибоке проникнення діючої речовини в шкіру

Можна використовувати влітку - препарат не викликає підвищеної чутливості шкіри

Вбудована крапельниця в кришці флакона допомагає економічно витрачати препарат

Доступна ціна допомагає вчасно почати лікування, не відкладаючи покупку

Останні консультації

Консультує Бронова Ірина Михайлівна
22.01.2018 Запитує Антон:

Для лечения угрей назначен крем с антибиотиком. Врач сказала, что лечение несколько месяцев. Можно ли так долго использовать антибиотики? Не вызовет ли он дисбактериоз?

Здравствуйте! Антибактериальные препараты, используемые для лечения акне (угрей), имеют особый состав, который обеспечивает действие антибиотика только на поверхности кожи и в кожных порах при минимальном уровне всасывания препарата в кровь. В резул >>

22.01.2018 Запитує Петро:

Для лечения угрей врач назначил раствор Зеркалин. Мажусь уже пять дней, а эффекта нет. Может нужно сменить препарат?

Здравствуйте! Одной из неприятных особенностей акне является медленное развитие лечебного эффекта применяемых препаратов. Для появления первых признаков улучшения может пройти от 4 до 6 недель, а весь курс лечения (до полного очищения лица) может занять н >>

12.01.2018 Запитує Сергей:

Помогите вылечить угри. Мне уже 18, половое созревание вроде бы закончилось, а лицо так и не стало чистым. Что делать?

Здравствуйте! К сожалению, завершение периода полового созревания не гарантирует выздоровления от угревой болезни. Угри (акне) бывают не только у подростков, но и у взрослых, поэтому нужно не ждать, когда болезнь пройдет сама собой, а заняться лечением. П >>

Виробник продукції «Зеркалін®» - хорватська компанія «Ядран - Галенська Лабораторiя д.д.»

2024 © All rights reserved