Методи і препарати: як лікувати важку вугрову хворобу

Вугрова хвороба, прищі або акне - все це назви одного й того ж поширеного шкірного захворювання, основним проявом якого є вугрі. Вони заподіюють людині не тільки фізичні, а й моральні страждання. Вугрі підлягають ретельному і активному лікуванню, причому з важкою формою хвороби можуть впоратися тільки лікарі.

Щоб зрозуміти, як правильно лікувати прищі, потрібно знати, чому і як розвивається вугрова хвороба. Дослідження показали, що прищ - це закупорений, інфікований і запалений волосяний фолікул (він же шкірна пора), до появи якого призводять три основних процеси:

  1. Надмірне утворення шкірного сала і його скупчення в шкірних порах.
  2. Уповільнене видалення з поверхні шкіри і з шкірних пор відмерлих клітин шкіри (епідермісу).
  3. Проникнення в шкірні пори і активне розмноження особливих мікроорганізмів під назвою Propionibacterium acnes [1], що супроводжується розвитком запального процесу.

В результаті на шкірі з'являються прищі, гнійники, комедони, вугрі та інші утворення під загальною назвою "акне". Улюбленими місцями акне є шкіра обличчя і спини, проте прищі можуть з'явитися на будь-якій ділянці шкіри, де є волосяні фолікули і залози, що виробляють шкірне сало.

Акне відноситься до багатофакторного захворювання. Це означає, що до розвитку хвороби призводить не одна, а кілька причин. Це і зміни гормонального фону, порушення роботи імунної системи, вплив подразнюючих шкіру факторів, прийом деяких лікарських препаратів і навіть спадкова схильність.

Як лікувати прищі

У більшості випадків вугрова хвороба має легкий або середньотяжкий перебіг і добре піддається лікуванню безрецептурними препаратами на основі бензоїлу пероксиду, саліцилової або глікоєвої кислоти, які продаються в супермаркетах і аптеках. Це лосьйони або гелі з протизапальною, антисептичною та відлущуючим ефектами, які потрібно наносити на очищену шкіру в області акне один або два рази на день. Обов'язковою умовою є тривале застосування противугревих засобів, оскільки акне - це хвороба з відстроченою відповіддю на лікування. В середньому для повного очищення шкіри необхідно від 6 до 12 тижнів.

Однак у деяких людей захворювання протікає дуже важко з утворенням великої кількості прищів, розвитком сильного запалення, а також формуванням внутрішньошкірних кіст або вузликів або зливних форми вугрової хвороби. В цьому випадку самостійного лікування із застосуванням безрецептурних засобів, як правило, недостатньо і хворому доводиться звертатися до лікаря.

Оскільки акне - це захворювання шкіри, лікуванням вугрової хвороби займаються фахівці - дерматологи.

Лікування тяжкої форми вугрів

Лікування хворого з тяжкою формою вугрової хвороби проводиться за трьома напрямками:

  • медикаментозна терапія
  • немедикаментозне лікування
  • правильний догляд за шкірою.

Догляд за шкірою важливий при будь-якому різновиді акне, однак при рясних, глибоких, запалених і стійких до лікування комедонах і вуграх правильний догляд набуває критичного значення.

Медикаментозне лікування вугрів полягає в застосуванні двох груп препаратів [1, 2]:

  • Препарати для місцевого застосування: вони наносяться на шкіру в області акне і сприяють знищенню хвороботворних бактерій і / або нормалізації процесів утворення шкірного сала. Крім вже згадуваних бензоїлу пероксиду, саліцилової і гліколевої кислот, такі препарати містять ретоноїди і антибіотики. Прикладом місцевого засобу для лікування вугрової висипки є препарат Зеркалін - розчин для нанесення на шкіру, який містить антибіотик кліндаміцин. Кліндаміцин накопичується в комедонах і прицільно діє на бактерію Propionibacterium acnes, яка активно бере участь в утворенні акне. Зеркалін потрібно наносити на шкіру в області акне двічі на день (вранці і ввечері), тривалість курсу лікування визначається лікарем [3].
  • Препарати системної дії, тобто засоби, які впливають на організм хворого в цілому. Зазвичай ці препарати застосовують внутрішньо, рідше - вводять в організм за допомогою внутрішньом'язових або внутрішньовенних ін'єкцій. До цієї групи засобів відносяться:
    • Антибіотики - використовуються з метою зменшення кількості та активності бактерій, допомагають боротися із запаленням;
    • Гормональні препарати - усувають гормональні порушення, що призвели до розвитку вугрової висипки (в основному призначаються при надлишку чоловічих статевих гормонів в організмі жінок з висипом);
  • Ізотретіноїн - речовину, схожу за структурою на вітамін А, що володіє захисною і лікувальною дією на шкіру, нормалізує процеси відновлення клітин шкіри, утворення і виділення секрету сальних залоз.

Немедикаментозне лікування вугрів доповнює лікарську терапію. З цією метою використовують такі методи як [1]:

  • Лазеротерапія - знижує активність бактерій, що викликають розвиток акне, пригнічує запальний процес;
  • Хімічний пілінг - видаляє омертвілі клітини, полегшує випорожнення шкірних пор;
  • Видалення великих кіст - застосовується при неефективності лікарської терапії, зменшує больові відчуття і знижує ризик утворення рубців.

Крім лікування у дерматолога люди з вуграми повинні виконувати наступні рекомендації по догляду за шкірою [1, 2]:

  1. Виконуйте водні процедури для шкіри два рази на день (вранці після пробудження і ввечері перед сном), а також кожного разу, коли спітнієте. Для вмивання використовуйте теплу воду і м'яке мило без барвників та ароматизаторів. Якщо вугрі розташовані на межі росту волосся - щодня мийте голову відповідним шампунем. Якщо прищі знаходяться на спині або іншій ділянці тіла - приймайте теплий душ.
  2. Уникайте впливу подразнюючих речовин, а також засобів на основі масел та інших жирів. Відмовтеся від використання скрабів, засобів, які звужують пори шкіри, і масок для тіла та обличчя.
  3. Купуючи засіб для догляду обирайте продукти, які не викликають акне (так звані некомедогенні засоби). На упаковці таких засобів зазвичай написано:
    • не викликає закупорку пор або
    • не викликає утворення комедонів або
    • не викликає появу акне або
    • не містить масла.
  4. Захищайте шкіру від дії сонячних променів за допомогою некомендогенних зволожуючих засобів з ультрафіолетовим фільтром.
  5. Захищайте шкіру від тертя або тиску при контакті з телефоном, навушниками, мотоциклетним або велосипедним шоломом, тісними комірцями або лямкою рюкзака. Не торкайтеся вугрів руками, не проколюйте і не видавлюйте їх.
  6. Регулярно міняйте, прибирайте, протирайте, періть і мийте всі предмети, які контактують з вашою шкірою, включно рушники, постільну білизну, головні убори, одяг, пристосування для нанесення косметики та інші аксесуари. Це підвищить рівень захисту шкіри і знизить тяжкість вугрової хвороби.

Завдяки сучасним лікарським засобам і ефективним немедикаментозним технологіям, сьогодні дерматологи можуть вилікувати будь-яку, навіть найважчу, форму акне. Від пацієнта ж потрібно тільки чітке і послідовне виконання всіх рекомендацій лікаря.

Джерела:

  1. Acne. American Academy of Dermatology. https://www.aad.org/public/diseases/acne-and-rosacea/acne#overview
  2. Zaenglein, AL, Pathy AL, et al. “Guidelines of care for the management of acne vulgaris.” J Am Acad Dermatol. 2016;74:945-73.
  3. https://www.rlsnet.ru/

Рекомендовано

Лікування вугрів у питаннях і відповідях Лікування вугрів у питаннях і відповідях

У нашій статті ми зібрали основні питання щодо акне і дали на них прості та зрозумілі відповіді. Читати >

Поетапна терапія: сучасний підхід до лікування акне Поетапна терапія: сучасний підхід до лікування акне

Фахівці стверджують: акне - виліковна хвороба, але тільки за умови належної терапії. Читати >

Вугрі на обличчі: як і чим лікувати акне? Вугрі на обличчі: як і чим лікувати акне?

Що робити і як позбутися від акне - давайте розберемося. Читати >

Методи і препарати: як лікувати важку вугрову хворобу Методи і препарати: як лікувати важку вугрову хворобу

Вугрі підлягають ретельному і активному лікуванню, причому з важкою формою хвороби можуть впоратися тільки лікарі. Читати >

Переваги Зеркаліна®

Ефективно пригнічує ріст бактерій, включаючи Р. acnes

Діюча речовина, кліндаміцин, забезпечує високу ефективність лікування вугрового висипу

Глибоке проникнення діючої речовини в шкіру

Можна використовувати влітку - препарат не викликає підвищеної чутливості шкіри

Вбудована крапельниця в кришці флакона допомагає економічно витрачати препарат

Доступна ціна допомагає вчасно почати лікування, не відкладаючи покупку

Останні консультації

Консультує Бронова Ірина Михайлівна
22.01.2018 Запитує Антон:

Для лечения угрей назначен крем с антибиотиком. Врач сказала, что лечение несколько месяцев. Можно ли так долго использовать антибиотики? Не вызовет ли он дисбактериоз?

Здравствуйте! Антибактериальные препараты, используемые для лечения акне (угрей), имеют особый состав, который обеспечивает действие антибиотика только на поверхности кожи и в кожных порах при минимальном уровне всасывания препарата в кровь. В резул >>

22.01.2018 Запитує Петро:

Для лечения угрей врач назначил раствор Зеркалин. Мажусь уже пять дней, а эффекта нет. Может нужно сменить препарат?

Здравствуйте! Одной из неприятных особенностей акне является медленное развитие лечебного эффекта применяемых препаратов. Для появления первых признаков улучшения может пройти от 4 до 6 недель, а весь курс лечения (до полного очищения лица) может занять н >>

12.01.2018 Запитує Сергей:

Помогите вылечить угри. Мне уже 18, половое созревание вроде бы закончилось, а лицо так и не стало чистым. Что делать?

Здравствуйте! К сожалению, завершение периода полового созревания не гарантирует выздоровления от угревой болезни. Угри (акне) бывают не только у подростков, но и у взрослых, поэтому нужно не ждать, когда болезнь пройдет сама собой, а заняться лечением. П >>

Виробник продукції «Зеркалін®» - хорватська компанія «Ядран - Галенська Лабораторiя д.д.»

2024 © All rights reserved