Лікування вугрів у питаннях і відповідях

Незважаючи на доступність і величезну кількість інформації в інтернеті, людям з акне часом досить складно знайти однозначну відповідь на питання, пов'язані з діагностикою та лікуванням вугрової хвороби. У нашій статті ми зібрали основні питання щодо цієї проблеми і дали на них прості та зрозумілі відповіді, що відповідають сучасним уявленням про боротьбу з таким захворюванням як акне.

  1. Чим акне відрізняються від вугрів і прищів? Угри, прищі та акне - це різні назви проявів вугрової хвороби. В основі появи вугрів лежить закупорка волосяного фолікула (шкірної пори) пробкою, що складається з відмерлих клітин шкіри і шкірного сала, з подальшим розвитком запалення шкіри. Причин, які запускають утворення акне, досить багато, до них відносяться:
    • спадковість
    • гормональні порушення
    • захворювання імунної та травної системи
    • вплив хвороботворних мікроорганізмів
    • прийом деяких лікарських препаратів
    • стрес.
  2. До якого лікаря йти, якщо вугри не проходять або їх стає все більше? Акне - це захворювання шкіри, тому питаннями діагностики та лікування цієї хвороби займаються фахівці з хвороб шкіри - дерматологи. Однак в деяких випадках акне може бути проявом загального захворювання організму, пов'язаного з порушенням гормонального фону, зниженням активності імунної системи, алергічними реакціями, порушеннями роботи органів травної системи. В цьому випадку до обстеження та лікування хворого з висипом хворобою залучаються інші фахівці, в тому числі ендокринолог, алерголог, імунолог, гастроентеролог. Крім того, людям з акне може знадобитися професійний догляд за шкірою або апаратні процедури. У цьому випадку може допомогти лікар-косметолог.
  3. Які препарати найефективніші при прищах і вуграх? Вибір і ефективність противугревих препаратів залежать від форми і тяжкості вугрової хвороби у конкретного хворого. Основними препаратами для лікування неважких форм вугрової хвороби є продукти на основі бензоїл пероксиду, саліцилової кислоти, гліколієвої кислоти і альфа-гідроксикислот, які продаються в супермаркетах і аптеках без рецепта лікаря (безрецептурні препарати) [1, 2]. Ці засоби зазвичай випускаються у вигляді лосьйонів, бальзамів або гелів, які володіють знезаражувальним і протизапальним ефектами, а також знижують інтенсивність утворення шкірного сала. Наносити такі ліки на шкіру потрібно один або два рази на день - в залежності від рекомендацій в інструкції до препарату. Більш важкі форми акне, а також вугрі, які не піддаються лікуванню безрецептурними засобами, лікують більш потужними препаратами, які призначає дерматолог [2, 3]. Це можуть бути:
    • Препарати для місцевого застосування (інша назва - топічні препарати). Їх наносять на шкіру в області акне з метою знищення бактерій і / або зменшення утворення шкірного сала. У цю групу входять топічні ретоноїди або антибіотики. Прикладом такого засобу є препарат Зеркалін, який є розчином антибіотика кліндаміцину, призначений для нанесення на шкіру. Кліндаміцин накопичується в комедонах і прицільно діє на бактерію Propionibacterium acnes, яка бере активну участь в утворенні акне. Зеркалін потрібно наносити на шкіру в області акне двічі на день (вранці і ввечері), тривалість курсу лікування визначається лікарем.
    • Препарати системної дії, які застосовують внутрішньо при вираженому запаленні і важких формах акне. Прикладом таких препаратів є антибіотики, гормональні препарати та ізотретіноїн.
    Застосування засобів з такими активними компонентами поступово приводить шкіру в порядок. Головне пам'ятати, що лікування вугрів - це тривалий процес, на який потрібно не один тиждень (в середньому від 4 до 8 тижнів). При цьому, щоб уникнути повторної появи прищів, корисно продовжувати використовувати засіб від вугрів і після повного очищення шкіри, протягом приблизно 1 або 2 тижнів [1].
  4. Якої дієти краще дотримуватися при акне? Стан нашої шкіри безпосередньо залежить від того, що ми їмо. Тому дотримання дієти має велике значення в лікуванні вугрової хвороби [4]. Основним положенням такої дієти є перехід на продукти, які не викликають підвищену активність сальних залоз і, таким чином, не провокують появу акне. До таких продуктів відносяться:
    • цільнозернові продукти
    • бобові культури
    • фрукти і овочі, які не пройшли теплової обробки
    • жовті та оранжеві фрукти і овочі
    • шпинат та інші темно-зелені і листові овочі
    • помідори
    • чорниця
    • коричневий рис
    • насіння гарбуза
    • лосось, макрель та інші види жирної риби
    • горішки
    Навпаки, споживання продуктів і страв, що викликають підвищене утворення шкірного сала, слід звести до мінімуму. До цих продуктів належать:
    • макаронні вироби
    • білий рис
    • білий хліб
    • цукор
    • шоколад (у деяких людей)
    Дослідження показали, що появі вугрів сприяє так звана "західна дієта", заснована на споживанні легкозасвоюваних вуглеводів (солодощі, кондитерські, хлібобулочні вироби), молочних продуктів, насичених жирів і транс-жирів. Такий раціон не тільки викликає надлишкову продукцію шкірного сала, а й підтримує запалення. Важливими сполуками, що захищають шкіру від появи вугрів, є цинк, вітаміни А і Е, а також антиоксиданти - вони вводяться в організм як в складі їжі, так і у вигляді харчових добавок. І нарешті, обираючи дієту, що знижує ризик утворення акне, потрібно враховувати наявність харчової алергії або непереносимості певних продуктів у конкретної людини [4].
  5. Як вибрати косметику і засоби для догляду, щоб не спровокувати акне? При наявності схильності до утворення вугрів або прищів потрібно дуже ретельно вибирати косметику і засоби для догляду за шкірою обличчя і тіла. Для проблемної шкіри підходять тільки засоби, не здатні посилювати утворення шкірного сала і викликати закупорку пор. Такі продукти ще називають "Некомедогенними засобами", тобто це продукти, які не викликають утворення вугрів, прищів і комедонів [5]. Щоб вибрати таку косметику, зверніть увагу на її упаковку. На упаковці таких засобів зазвичай написано:
    • не викликає закупорку пор або
    • не викликає утворення комедонів або
    • не викликає появу акне або
    • не містить масла.
  6. Якщо акне вилікували, чи може воно повернутися? Переможена одного разу вугрова хвороба цілком здатна повернутися. Причиною такого повернення може бути зміна рівня гормонів, зниження захисних сил організму, інфекційні захворювання і багато іншого. Знизити ризик повторної появи вугрів може довічний правильний догляд за шкірою і турбота про своє здоров'я. При перших ознаках повернення вугрової хвороби слід одразу ж йти до лікаря.
  7. Чи пройде акне після закінчення періоду статевого дозрівання? Статеве дозрівання і пов'язані з ним гормональні зміни є однією з причин розвитку акне. При відсутності інших причин і легкому перебігу захворювання завершення підліткового періоду може привести до мимовільного одужання від вугрової хвороби. Однак у багатьох випадках такий зв'язок не простежується, і вугрова хвороба переходить з пацієнтом у доросле життя. Найчастіше таке трапляється при важкому акне, а також у випадках неправильного лікування вугрів у підлітків.
  8. Чи є небезпечним для організму тривалий курс антибіотиків, призначений для лікування вугрів? Антибіотики бувають різні. Ті антибіотики, що використовуються для лікування акне, зазвичай мають форму розчинів і призначені для нанесення на шкіру в області акне протягом декількох тижнів. Ці препарати майже не всмоктуються в кров і не чинять небажаного впливу на корисну мікрофлору людини. В результаті, використовувати такі антибіотики можна протягом тривалого часу без шкоди для організму.
  9. Як дотримання гігієни допомагає при акне? Правильний догляд за шкірою і дотримання правил гігієни важлива складова ефективного лікування вугрів і прищів. Основні гігієнічні вимоги[5]:
    • регулярні водні процедури - умивання, душ, миття голови; вмиватися і митися потрібно теплою водою з використанням м'якого мила без барвників та ароматизаторів. Рекомендується вмиватися двічі на день - вранці і ввечері, а також кожного разу, коли спітнієте;
    • регулярна зміна нижньої білизни (щодня), рушників (кілька разів на тиждень) і постільної білизни (наволочки - через день, простирадла і підковдри - раз в тиждень);
    • ретельний догляд (миття та прання) за всіма предметами, речами і аксесуарами, які контактують зі шкірою: головні убори, пристосування для нанесення косметики.
    Дотримання цих простих правил допомагає боротися із забрудненням шкіри і зменшує кількість бактерій, що викликають появу акне.
  10. Чому для лікування акне призначають гормональні контрацептиви? Застосування гормональних контрацептивів з метою лікування вугрів практикується в тих випадках, коли до появи акне призводить надмірне утворення чоловічих статевих гормонів (андрогенів) в жіночому організмі. Цей стан називається гиперандрогенією і воно супроводжується підвищеною активністю сальних залоз зі схильністю до закупорки шкірних пор і утворення акне. В цьому випадку використовуються препарати, здатні знижувати рівень андрогенів і відновлювати гормональний фон. Застосування гормональних препаратів для лікування акне вимагає ретельного контролю з боку лікаря. Самолікування із застосуванням контрацептивних препаратів небезпечно ускладненнями і не допустимо.

Джерела

  1. Acne. American Academy of Dermatology. https://www.aad.org/public/diseases/acne-and-rosacea/acne#overview
  2. Acne. Treatment. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/diagnosis-treatment/drc-20368048
  3. https://www.rlsnet.ru/
  4. Anti-Acne Diet. https://www.healthline.com/health/anti-acne-diet#what-it-is
  5. 10 things to try when acne won’t clear. American Academy of Dermatology https://www.aad.org/public/diseases/acne-and-rosacea/10-things-to-try-when-acne-wont-clear

Рекомендовано

Лікування вугрів у питаннях і відповідях Лікування вугрів у питаннях і відповідях

У нашій статті ми зібрали основні питання щодо акне і дали на них прості та зрозумілі відповіді. Читати >

Поетапна терапія: сучасний підхід до лікування акне Поетапна терапія: сучасний підхід до лікування акне

Фахівці стверджують: акне - виліковна хвороба, але тільки за умови належної терапії. Читати >

Вугрі на обличчі: як і чим лікувати акне? Вугрі на обличчі: як і чим лікувати акне?

Що робити і як позбутися від акне - давайте розберемося. Читати >

Методи і препарати: як лікувати важку вугрову хворобу Методи і препарати: як лікувати важку вугрову хворобу

Вугрі підлягають ретельному і активному лікуванню, причому з важкою формою хвороби можуть впоратися тільки лікарі. Читати >

Переваги Зеркаліна®

Ефективно пригнічує ріст бактерій, включаючи Р. acnes

Діюча речовина, кліндаміцин, забезпечує високу ефективність лікування вугрового висипу

Глибоке проникнення діючої речовини в шкіру

Можна використовувати влітку - препарат не викликає підвищеної чутливості шкіри

Вбудована крапельниця в кришці флакона допомагає економічно витрачати препарат

Доступна ціна допомагає вчасно почати лікування, не відкладаючи покупку

Останні консультації

Консультує Бронова Ірина Михайлівна
22.01.2018 Запитує Антон:

Для лечения угрей назначен крем с антибиотиком. Врач сказала, что лечение несколько месяцев. Можно ли так долго использовать антибиотики? Не вызовет ли он дисбактериоз?

Здравствуйте! Антибактериальные препараты, используемые для лечения акне (угрей), имеют особый состав, который обеспечивает действие антибиотика только на поверхности кожи и в кожных порах при минимальном уровне всасывания препарата в кровь. В резул >>

22.01.2018 Запитує Петро:

Для лечения угрей врач назначил раствор Зеркалин. Мажусь уже пять дней, а эффекта нет. Может нужно сменить препарат?

Здравствуйте! Одной из неприятных особенностей акне является медленное развитие лечебного эффекта применяемых препаратов. Для появления первых признаков улучшения может пройти от 4 до 6 недель, а весь курс лечения (до полного очищения лица) может занять н >>

12.01.2018 Запитує Сергей:

Помогите вылечить угри. Мне уже 18, половое созревание вроде бы закончилось, а лицо так и не стало чистым. Что делать?

Здравствуйте! К сожалению, завершение периода полового созревания не гарантирует выздоровления от угревой болезни. Угри (акне) бывают не только у подростков, но и у взрослых, поэтому нужно не ждать, когда болезнь пройдет сама собой, а заняться лечением. П >>

Виробник продукції «Зеркалін®» - хорватська компанія «Ядран - Галенська Лабораторiя д.д.»

2024 © All rights reserved