Акне: як лікувати вугри без лікаря

Більшість людей з вуграми на шкірі намагаються вирішити проблему акне самостійно, не звертаючись до лікаря. Досить часто ця тактика себе виправдовує, оскільки неважкі форми вугрової хвороби можна лікувати і вилікувати самостійно. Головне, точно знати, що потрібно і чого не потрібно робити при лікуванні акне.

Самолікування вугрів проводиться за двома основними напрямками:

  • тривале застосування противугревого препарату
  • правильний догляд за шкірою.

Препарати для лікування прищів

Основними препаратами для лікування неважких форм вугрової хвороби є продукти на основі бензоїл пероксиду, саліцилової кислоти, гліколіевої кислоти і альфа-гідроксикислот, які продаються в супермаркетах і аптеках без рецепта лікаря [1, 2]. Ці засоби зазвичай випускаються у вигляді лосьйонів, бальзамів або гелів, які мають знезаражувальний і протизапальний ефекти, а також знижують інтенсивність утворення шкірного сала. Наносити такі засоби на шкіру потрібно один або два рази на день - в залежності від рекомендацій інструкції до препарату. Також в інструкції перераховані можливі побічні ефекти (почервоніння, сухість, лущення шкіри), які зазвичай слабо виражені.

Також без рецепта лікаря в аптеці можна придбати деякі місцево діючі антибактеріальні препарати, які також використовуються для лікування вугрів. Як приклад такого препарату можна назвати препарат Зеркалін - розчин для нанесення на шкіру, який містить антибіотик кліндаміцин. Кліндаміцин накопичується в комедонах і прицільно діє на бактерію Propionibacterium acnes, яка активно бере участь в утворенні акне. Зеркалін потрібно наносити на шкіру в області акне двічі на день (вранці і ввечері), тривалість курсу лікування визначається лікарем [3].

Застосування засобів з такими активними компонентами поступово приводить шкіру в порядок. Головне пам'ятати, що лікування вугрів - це тривалий процес, на який потрібно не один тиждень (в середньому від 4 до 8 тижнів). При цьому, щоб уникнути повторної появи прищів, корисно продовжувати використовувати засіб від вугрів і після повного очищення шкіри, протягом приблизно 1 або 2 тижнів [1].

Правила догляду за шкірою, схильної до утворення вугрів [1, 2]

Правильний догляд за шкірою полягає в її регулярному очищення за допомогою відповідних засобів по догляду, а також в захисті шкіри від потенційних подразників. При догляді за шкірою з акне слід пам'ятати наступні кілька важливих моментів.

  1. Будьте терплячі: противугровий ефект терапії розвивається поступово. Якщо ви не помічаєте поліпшення після декількох днів лікування акне - не поспішайте міняти препарат. Для розвитку лікувального ефекту потрібен час. Крім того, часта зміна противугрових засобів подразнює шкіру і посилює проблему. Перші ознаки поліпшення з'являються не раніше ніж через 4-6 тижнів лікування акне, а для повного очищення шкіри має пройти не менше 2-3 місяців.
  2. Впливайте на різні причини розвитку акне одночасно. Якщо через 4-6 тижнів лікування одним противугровим препаратом стан шкіри не поліпшується, додайте новий засіб з іншим механізмом дії. Це допоможе впливати одночасно на кілька причин розвитку акне, у тому числі інфекцію, запалення і закупорку пор.
  3. Уникайте впливу подразнюючих речовин. Це стосується косметичних, коригуючих засобів, сонцезахисних кремів і засобів для догляду за волоссям на основі масел і жирів.
  4. Мийте обличчя двічі на день (вранці після пробудження і ввечері перед сном), а також кожного разу коли спітнієте. Більш часте умивання пересушує і дратує чутливу шкіру, схильну до акне. Для водних процедур використовуйте теплу воду і м'який засіб для вмивання без барвників та ароматизаторів. Якщо вугрі розташовані на межі росту волосся - щодня мийте голову відповідним шампунем.
  5. Не користуйтеся скрабами, засобами, що звужують шкірні пори, і масками для шкіри обличчя. Ці засоби подразнюють шкіру і посилюють проблему акне.
  6. Для догляду за шкірою використовуйте продукти, які не викликають акне (так звані некомедогенні засоби). На упаковці таких засобів зазвичай написано:
    • не викликає закупорку пор або
    • не викликає утворення комедонів або
    • не викликає появу акне або
    • не містить масла.
  7. Не торкайтеся прищів руками, не проколюйте і не видавлюйте їх - це тільки погіршить ситуацію. Самостійні маніпуляції з вуграми не тільки не приносять користі, а й небезпечні. В окремих випадках можливе проникнення інфекції в кров з розвитком важких ускладнень.
  8. Нанесіть противугровий засіб тонким шаром на всю поверхню ураженої шкіри, а не тільки на вугрі. Це допоможе захистити сусідні з акне ділянки шкіри від утворення нових вугрових елементів.
  9. Регулярно міняйте постільну білизну, періть шапки та інші предмети одягу та аксесуари, з якими контактує ваша шкіра. Це допоможе позбутися відмерлих клітин шкіри, бруду і бактерій, які, знову потрапляючи на шкіру, викликають закупорку пор і розвиток інфекції.
  10. Захищайте шкіру від дії сонячних променів за допомогою некомендогенних зволожуючих засобів з ультрафіолетовим фільтром.
  11. Уникайте тертя або тиску на шкіру при контакті шкіри з телефоном, мотоциклетним або велосипедним шоломом, тісними комірцями або лямкою рюкзака. Навіть мінімальна травматизація шкіри може посилити висипання.

Якщо самолікування не допомагає...

У разі, якщо шкіра не реагує на правильний догляд і застосування ефективного безрецептурного противугревого препарату протягом декількох тижнів, слід відмовитися від ідеї самостійного лікування і звернутися до лікаря. Також до лікаря потрібно звернутись при вираженому погіршенні стану шкіри - появі глибоких вугрів, сильному почервонінні шкіри в області акне і прилеглих зонах, появі побічних дій. Після огляду і обстеження лікар визначить причину важкого перебігу вугрової хвороби і розробить план лікування, який допоможе вам.

Для лікування важких і стійких до звичайного лікування форм вугрової хвороби лікарі застосовують сильні проти вугрові препарати, що включають місцево діючі ретиноїди та антибіотики (у вигляді гелів, кремів для нанесення на шкіру), а також препарати системної дії, такі як антибіотики для внутрішнього прийому, гормональні препарати та ізотретіноїн. Таке лікування:

  • знищує бактерії, які беруть участь в утворенні вугрової висипки
  • знижує інтенсивність утворення шкірного сала
  • бореться із запаленням
  • нормалізує процеси очищення шкіри від відмерлих клітин, володіє відлущуючим ефектом.

Для досягнення бажаного результату дуже важливо чітко дотримуватися інструкції по застосуванню препаратів і рекомендацій лікаря. Також важливо використовувати правильну кількість противугрових засобів і наносити їх не частіше і не рідше, ніж рекомендує лікар.

Джерела:

  1. Acne. American Academy of Dermatology. https://www.aad.org/public/diseases/acne-and-rosacea/acne#overview
  2. Acne. Treatment. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/diagnosis-treatment/drc-20368048
  3. https://www.rlsnet.ru/

Рекомендовано

Лікування вугрів у питаннях і відповідях Лікування вугрів у питаннях і відповідях

У нашій статті ми зібрали основні питання щодо акне і дали на них прості та зрозумілі відповіді. Читати >

Поетапна терапія: сучасний підхід до лікування акне Поетапна терапія: сучасний підхід до лікування акне

Фахівці стверджують: акне - виліковна хвороба, але тільки за умови належної терапії. Читати >

Вугрі на обличчі: як і чим лікувати акне? Вугрі на обличчі: як і чим лікувати акне?

Що робити і як позбутися від акне - давайте розберемося. Читати >

Методи і препарати: як лікувати важку вугрову хворобу Методи і препарати: як лікувати важку вугрову хворобу

Вугрі підлягають ретельному і активному лікуванню, причому з важкою формою хвороби можуть впоратися тільки лікарі. Читати >

Переваги Зеркаліна®

Ефективно пригнічує ріст бактерій, включаючи Р. acnes

Діюча речовина, кліндаміцин, забезпечує високу ефективність лікування вугрового висипу

Глибоке проникнення діючої речовини в шкіру

Можна використовувати влітку - препарат не викликає підвищеної чутливості шкіри

Вбудована крапельниця в кришці флакона допомагає економічно витрачати препарат

Доступна ціна допомагає вчасно почати лікування, не відкладаючи покупку

Останні консультації

Консультує Бронова Ірина Михайлівна
22.01.2018 Запитує Антон:

Для лечения угрей назначен крем с антибиотиком. Врач сказала, что лечение несколько месяцев. Можно ли так долго использовать антибиотики? Не вызовет ли он дисбактериоз?

Здравствуйте! Антибактериальные препараты, используемые для лечения акне (угрей), имеют особый состав, который обеспечивает действие антибиотика только на поверхности кожи и в кожных порах при минимальном уровне всасывания препарата в кровь. В резул >>

22.01.2018 Запитує Петро:

Для лечения угрей врач назначил раствор Зеркалин. Мажусь уже пять дней, а эффекта нет. Может нужно сменить препарат?

Здравствуйте! Одной из неприятных особенностей акне является медленное развитие лечебного эффекта применяемых препаратов. Для появления первых признаков улучшения может пройти от 4 до 6 недель, а весь курс лечения (до полного очищения лица) может занять н >>

12.01.2018 Запитує Сергей:

Помогите вылечить угри. Мне уже 18, половое созревание вроде бы закончилось, а лицо так и не стало чистым. Что делать?

Здравствуйте! К сожалению, завершение периода полового созревания не гарантирует выздоровления от угревой болезни. Угри (акне) бывают не только у подростков, но и у взрослых, поэтому нужно не ждать, когда болезнь пройдет сама собой, а заняться лечением. П >>

Виробник продукції «Зеркалін®» - хорватська компанія «Ядран - Галенська Лабораторiя д.д.»

2024 © All rights reserved