Акне - хвороба різного віку

За останніми даними, акне або вугрі є найпоширенішим захворюванням шкіри у сучасної людини. При цьому вугрі впливають не тільки на здоров'я шкіри, але і на психологічний стан хворого, що робить акне не тільки косметичною та медичною, а й серйозною соціальною проблемою. Так чи можна вилікувати акне і як його лікувати - давайте розберемося.

У кого і чому з'являються вугри?

Акне або вугрі - це широко поширена хвороба шкіри, від якої страждають сотні мільйонів людей у всьому світі. До числа цих страждальців належать люди різного віку - не тільки підлітки і молодь, а й представники середнього віку, а також дошкільнята і новонароджені.

Основною причиною появи вугрової висипки є закупорка шкірних пор масою, що складається з мертвих клітин шкіри (епідермісу) і шкірного сала. У звичайних умовах відшарований епідерміс виштовхується з пори, потрапляє на поверхню шкіри, звідки видаляється, наприклад, при вмиванні або контакті шкіри з одягом або тканиною рушника. Також у нормальних умовах шкірне сало (секрет сальних залоз) утворюється в невеликих кількостях, змащує шкіру тонким шаром і захищає її від висихання. Однак при надмірному утворенні шкірне сало склеює відшаровані клітини шкіри і затримує їх всередині шкірної пори, викликаючи закупорку.

Додатковий внесок в розвиток захворювання і утворення акне вносить бактерія Propionibacterium acnes [1], що живе на шкірі людини і в нормі не приносить шкоди. Ця бактерія може проникати в закупорені пори, де починає активно розмножуватися, викликаючи розвиток гострого запалення. На початковому етапі запалення проявляється почервонінням і набряком шкіри в області закупореній пори, пізніше утворюється внутрішньошкірні вузлики і кісти.

До факторів, що сприяють розвитку акне, відносяться зміни гормонального фону, стреси, прийом деяких лікарських препаратів і навіть спадкова схильність.

Різновиди акне

Багато людей думають, що вугрі - це просто прищі, тоді як насправді існує кілька різновидів акне. При цьому, незважаючи на зовнішні відмінності, всі ці різновиди представляють різні етапи або варіанти одного і того ж процесу, який починається з закупорки пори.

Отже, до різновидів акне належать [1]:

  • Відкриті комедони (чорні цятки, чорні вугрі)
  • Закриті комедони (білі вугри)
  • Папули (прищі)
  • Пустули (гнійники)
  • Кісти
  • Вузли
  • У важких випадках можливий розвиток зливного (конглобатного) акне з утворенням глибоких хворобливих вузлів і вираженим запаленням.

Вугрі можуть з'явитися на будь-якій частині тіла людини, але найчастіше акне виникають на шкірі обличчя, спини і грудей.

Симптоми акне

Основним проявом акне є вугрі, проте зміни шкіри - далеко не єдиний і не найпроблемніший симптом акне. У людей з висипом вугрів крім власне шкірних симптомів часто спостерігаються [2]:

  • Знижена самооцінка
  • Тривожність
  • Депресія

Після загоєння акне на шкірі іноді залишаються темні плями і рубці. Плями у більшості людей через деякий час повністю зникають, а ось рубцеві зміни шкіри можуть мати незворотній характер. Поява плям спостерігається при будь-якому різновиді хвороби, рубці ж, в основному, утворюються при важких (кистозній, вузловій і зливній) формах акне.

Діагностика акне

Оскільки поява шкірного висипу, схожого на вугрі, може бути симптомом хвороби, відмінною від акне, обов'язково треба, щоб хворого з вуграми оглянув дерматолог. Лікар проведе огляд, переконається в тому, що у хворого дійсно акне, визначить тип вугрового висипу і ступінь тяжкості захворювання. Отриманий в результаті огляду розгорнутий діагноз допоможе лікарю підібрати лікування, яке найкраще підійде конкретному хворому.

Іноді крім огляду лікар призначає додаткові дослідження, що включають аналізи крові. Ці аналізи допомагають виявити порушення обміну речовин, гормональний розлад, наявність збудників інфекції та інші відхилення, що сприяють появі вугрової висипки.

Як лікують вугровий висип?

Сучасна медицина має у своєму розпорядженні можливості, що дозволяють вилікувати практично будь-який різновид акне. При легких формах вугрового висипу успішно використовуються засоби на основі саліцилової кислоти або бензоїл пероксиду, або антибіотики місцевої дії, (наприклад, кліндаміцин) які продаються без рецепта лікаря. Тривале застосування засобів з такими активними компонентами поступово приводить шкіру в порядок. Тільки слід пам'ятати, що навіть при легкій формі акне лікування - це тривалий процес, який займає кілька тижнів. В середньому, до поліпшення стану шкіри може пройти від 4 до 8 тижнів. При цьому не слід припиняти використання засобу проти вугрів відразу після очищення шкіри - його подальше застосування допоможе запобігти повторній появі акне [1].

Якщо на шкірі багато вугрів, якщо безрецептурні препарати не допомагають, а також при кістозній, вузловій або зливній формах акне для лікування використовуються більш потужні препарати. Така терапія включає застосування двох груп препаратів [1, 3]:

  • Препарати для місцевого застосування: вони наносяться на шкіру в області акне і спрямовані на знищення бактерій і / або зменшення утворення шкірного сала. Такі препарати містять бензоїл пероксид, саліцилову кислоту, ретоноїди або антибіотики. Прикладом місцевого засобу для лікування вугрової висипки є препарат Зеркалін - розчин для нанесення на шкіру, який містить антибіотик кліндаміцин. Кліндаміцин накопичується в комедонах і прицільно діє на бактерію Propionibacterium acnes, яка активно бере участь в утворенні акне. Зеркалін потрібно наносити на шкіру в області акне 2 рази в день (вранці і ввечері).
  • Препарати системної дії: ці препарати для внутрішнього застосування в разі вираженого запалення, а також при кістозній, вузловій або зливній формах акне. До них відносяться:
    • Антибіотики (зменшують кількість і активність бактерій і допомагають боротися із запаленням)
    • Гормональні препарати (усувають гормональні порушення, що призвели до розвитку вугрової висипки)
    • Ізотретіноїн (впливає на різні причини акне і на всі етапи утворення акне).

Крім лікарських препаратів, лікар може порекомендувати ряд процедур, які підвищують ефективність лікування акне, але в залежності від ступеня тяжкості захворювання, в тому числі [1]:

  • Лазеротерапію (для зниження активності бактерій, що викликають розвиток акне)
  • Хімічний пілінг (для лікування відкритих комедонів і папул)
  • Видалення великих кіст (застосовується при неефективності лікарської терапії, зменшує вираженість больових відчуттів і знижує ризик утворення рубців).

Слід пам'ятати, що після очищення шкіри від вугрів лікування зазвичай не закінчується - дерматолог обов'язково призначить терапію, яка знижує ризик рецидиву акне і порекомендує регулярно приходити на контрольні візити, щоб вчасно виявити ознаки повернення хвороби.

Джерело:

  1. Acne. American Academy of Dermatology. https://www.aad.org/public/diseases/acne-and-rosacea/acne#overview
  2. Nguyen CM, Beroukhim K, et al. “The psychosocial impact of acne, vitiligo, and psoriasis: a review.” Clin Cosmet Investig Dermatol. 2016;9:383-92.
  3. Zaenglein, AL, Pathy AL, et al. “Guidelines of care for the management of acne vulgaris.” J Am Acad Dermatol. 2016;74:945-73.

Рекомендовано

Лікування вугрів у питаннях і відповідях Лікування вугрів у питаннях і відповідях

У нашій статті ми зібрали основні питання щодо акне і дали на них прості та зрозумілі відповіді. Читати >

Поетапна терапія: сучасний підхід до лікування акне Поетапна терапія: сучасний підхід до лікування акне

Фахівці стверджують: акне - виліковна хвороба, але тільки за умови належної терапії. Читати >

Вугрі на обличчі: як і чим лікувати акне? Вугрі на обличчі: як і чим лікувати акне?

Що робити і як позбутися від акне - давайте розберемося. Читати >

Методи і препарати: як лікувати важку вугрову хворобу Методи і препарати: як лікувати важку вугрову хворобу

Вугрі підлягають ретельному і активному лікуванню, причому з важкою формою хвороби можуть впоратися тільки лікарі. Читати >

Переваги Зеркаліна®

Ефективно пригнічує ріст бактерій, включаючи Р. acnes

Діюча речовина, кліндаміцин, забезпечує високу ефективність лікування вугрового висипу

Глибоке проникнення діючої речовини в шкіру

Можна використовувати влітку - препарат не викликає підвищеної чутливості шкіри

Вбудована крапельниця в кришці флакона допомагає економічно витрачати препарат

Доступна ціна допомагає вчасно почати лікування, не відкладаючи покупку

Останні консультації

Консультує Бронова Ірина Михайлівна
22.01.2018 Запитує Антон:

Для лечения угрей назначен крем с антибиотиком. Врач сказала, что лечение несколько месяцев. Можно ли так долго использовать антибиотики? Не вызовет ли он дисбактериоз?

Здравствуйте! Антибактериальные препараты, используемые для лечения акне (угрей), имеют особый состав, который обеспечивает действие антибиотика только на поверхности кожи и в кожных порах при минимальном уровне всасывания препарата в кровь. В резул >>

22.01.2018 Запитує Петро:

Для лечения угрей врач назначил раствор Зеркалин. Мажусь уже пять дней, а эффекта нет. Может нужно сменить препарат?

Здравствуйте! Одной из неприятных особенностей акне является медленное развитие лечебного эффекта применяемых препаратов. Для появления первых признаков улучшения может пройти от 4 до 6 недель, а весь курс лечения (до полного очищения лица) может занять н >>

12.01.2018 Запитує Сергей:

Помогите вылечить угри. Мне уже 18, половое созревание вроде бы закончилось, а лицо так и не стало чистым. Что делать?

Здравствуйте! К сожалению, завершение периода полового созревания не гарантирует выздоровления от угревой болезни. Угри (акне) бывают не только у подростков, но и у взрослых, поэтому нужно не ждать, когда болезнь пройдет сама собой, а заняться лечением. П >>

Виробник продукції «Зеркалін®» - хорватська компанія «Ядран - Галенська Лабораторiя д.д.»

2024 © All rights reserved